خلفه نون

 پیشاپیش عید نوروز باستانی را به تمام هموطنان عزیز بویژه گیلانیها و همشهریان لاهیجی تبریک میگویم . یکی از نانهای محلی که روز سیزده بدر  در پای شیطان کوه لاهیجان   طرفداران زیادی دارد ،نان خلفه است . من همیشه عاشق این نانها هستم.  در این بارهمطالبی  تهیه کردم که امیوارم بپسندید. در آینده مطالبی در باره سایر نانهای محلی مانند لاسو نان و نان تمیجان که در روستای یوسفده نیز پخته می شود  خواهم نوشت. 

 

اگر این نان خلفه نداشته باشد به آن کدو نان گفته می شود. 





 خلفه نون

 پیشاپیش عید نوروز باستانی را به تمام هموطنان عزیز بویژه گیلانیها و همشهریان لاهیجی تبریک میگویم . یکی از نانهای محلی که روز سیزده بدر  در پای شیطان کوه لاهیجان   طرفداران زیادی دارد ،نان خلفه است . من همیشه عاشق این نانها هستم.  در این بارهمطالبی  تهیه کردم که امیوارم بپسندید. در آینده مطالبی در باره سایر نانهای محلی مانند لاسو نان و نان تمیجان که در روستای یوسفده نیز پخته می شود  خواهم نوشت. 

 

اگر این نان خلفه نداشته باشد به آن کدو نان گفته می شود. 


خلفه یا خولفه یا خرفه(فرهنگ معین جلد اول)= در گویش محلی به گیاه شنبلیله، خلفه گفته می شود

نان خلفه نانی است که با آرد برنج درست می شود و برای عطر و مزه دار کردن آن از آرد  تخم شنبلیله استفاده می شود. یعنی به مقدار آردی برنجی که خمیر نان درست کنند به مقدار لازم از خلفه که آن هم بایستی اسیاب شده باشد در آرد برنج ریخته و به صورت خمیر نان در می آورند.در واقع نانی که با خمیر برنج درست می شود بدون خلفه امکان ندارد و نان خلفه نیست.

 

 تابه

تابه که در زبان محلی به آن تواه(Toah) می گویند، ظرفی است سفالی که توسط کوزه گران گیلانی با گل رس درست می شود برای پخت نان خلفه

 

 

با تشکر از سیروس کریمی پور سورکوهی مطالب جامعتری را در وبلاگ چاف و چمخاله از آقای یاسر فرجود یافتم که حیفم آمد برای شما نگزارم.

نان خلفه مخصوص گیلانی هاست که در گویش شرق گیلان به اون نان خلفه  یا خلبه گفته میشه و در سمت تالش و غرب به اون نان کشتا میگن.

در زبان محلی به شنبلیله خلفه گفته میشه و در تهیه این نان خوشمزه از تخم شنبلیله آرد شده استفاده میشه که او ن رو معطر و خوشمزه میکنه.

 

مواد لازم:

 

مخلوط آرد گندم و برنج                     حدود 7پیمانه

کدو حلوایی پخته شده                    دو پیمانه

شکر                                           یک پیمانه

نمک                                          نصف قاشق چایخوری

تخم شنبلیله ساییده                        دو قاشق غذاخوری

مقدار موادتقریبی محاسبه شده  بسته به علاقه تون میتونید مقدار مواد رو کم و زیاد کنید.

ابتدا کدو حلوایی رو پوست بگیرید و داخل یه قابلمه با یه ته استکان آب بپزید ,چون خودش حسابی اب میندازه.

سپس کدو هارو له کرده و با شکر مخلوط کنید تا شکر ها اب بشن .نمک و آرد خلفه (شنبلیله) رو اظافه کرده و شروع کنید به ریختن آرد اونقدر ارد اضافه کنید تا خمیر به دست نچسبه

حسابی که ورزش دادید بگذاریدش کنار و روشو بپو شونید تا چند ساعتی استراحت کنه. بعد به طرز خاصی و با کف دست بر روی سطح سینی پوشیده از آرد تکه های این خمیر را پهن کنید . اندازه پهنی در حد یک بشقاب غذا خوری باشد . و سپس  بر روی ظرف سفالی خاصی که مخصوص این کار هستش به نام "توئه" پخت میشود البته روی گمج هم میتوان پخت کرد . ابتدا یک سمت پخته شده و سپس بر روی شعله مستقیم آتش قرار میدهیم تا پف کند سپس برای پخت نهائی روی توئه یا گمج گذاشته میگذاریم  .  ترجیحاً با لوبیای داغ سرو شود ... نوش جان