آش نذری (گیلان)

آش نذری (گیلان(

این آش از مغذی‏ ترین و خوش ‏مزه‏ ترین آش ‏های ایرانی است که یک ظرف از آن با یک تکه ‏نان می ‏تواند غذای کاملی از نظر تغذیه ‏ای باشد.

این آش بدین دلیل به آش نذری معروف است که معمولا سالی یک ‏بار درست می ‏شود و به مقدار زیاد و بین مستمندان و دوستان پخش می ‏شود.

مردم این منطقه معتقدند که این آش باید با حرارت بسیار ملایم 3 تا اذان روی آتش بماند یعنی از صبح تا شب.

 

نام دیگر این آش، آش حضرت زهرا (س) می‏ باشد.

 

مواد لازم برای 4 تا 6 نفر:

کشک                                                                                                      1 پیمانه

لوبیا سفید، لوبیا قرمز، لوبیا چشم ‏بلبلی                                                  150 گرم

نخود، لوبیا چیتی، عدس، ماش                                                                200 گرم

گندم پوست کنده، برنج                                                                              200 گرم

گوشتبا استخوان (دنده و سرسینه گوسفندی)                                                 400 گرم

قیمه ساده                                                                                              1 پیمانه

پیاز                                                                                                         3 عدد

سبزی (تره، جعفری،گشنیز، شوید، ترخون، مرزه، برگ چغندر)                            500 گرم

روغن، نمک، فلفل سیاه، فلفل قرمز، زردچوبه                                                 به میزان لازم

نعنا داغ و سیر داغ                                                                                   به میزان لازم

 

طرز تهیه:

گوشت را همراه با 1 پیاز خام چهار قاچ شده، فلفل، زردچوبه و 1 لیترآب روی حرارت می ‏پزیم.

بعد برنج و گندم را اضافه می ‏کنیم.

بعد از آن که گوشت پخته شد آن را خارج نموده، بی‏ استخوان می ‏کنیم و می ‏کوبیم و سپس همراه با آن، سبزی و 2 قاشق پیاز داغ را به آش اضافه می ‏نماییم. (شوید و تره 2 برابر جعفری و برگ چغندر 4 برابر ترخون ومرزه است.)

در ظرفی دیگر حبوباتی را که از قبل خیس نموده ‏ایم با 1 لیتر آب کاملاً می ‏پزیم و بعد با گوشت کوب برقی یا هر وسیله ی دیگری یک سوم آن را می ‏کوبیم (نه همه آش‏ را)، زیرا آش یک‏ دست می ‏شود.

تمام این مواد را به ظرف گوشت و سبزی اضافه نموده، نمک آن را اندازه می ‏کنید و اگر آش شل نبود، آماده می ‏باشد.

آن را در ظرف ریخته و با نعنا داغ، سیر داغ، کشک و قیمه ساده تزیین می ‏کنیم.

 

در روش سنتی پخت این آش:

همه حبوبات و گوشت را با هم در دیگ جاداری ریخته و آن قدر هم می ‏زنند تا دانه‏ های بنشن در آش حل شود و به قول مادر بزرگ ‏ها تا 3 اذان روی آتش می ‏ماند. ولی از لحاظ مزه و ظاهر آش هر دو روش شبیه هم می‏ باشد.

انرژی کل: 3000 کیلو کالری